Solceller trives og jobber best i kaldt klima
Visste du at solceller produserer solenergi fra sollyset, og ikke av solstrålene? Det vil si at solcellene på taket ditt vil jobbe effektivt året rundt, selv når solen ikke skinner som sterkest.
Solceller på taket er faktisk den grønneste energikilden du kan velge til ditt hjem. Så ikke bare produserer boligen egen strøm, men du velger en klimavennlig energikilde som bidrar til vårt felles klimamål.
La oss se på noen flere populære spørsmål nordmenn lurer på:
Hva skjer om det havner snø på solcelleanlegget?
Solcellene er laget av glass, noe som får snøen til å gli av raskere.
Er snø dumt for solcelleproduksjonen?
Dumt nei, tvert imot. Refleksjoner fra snøen er faktisk med på å styrke produksjonen av energi. Solskinn og kuldegrader utgjør sammen helt ideelle forhold for solcellepanelene, og den norske vinteren kan heldigvis by på mange solrike, kjølige dager. Snø reflekterer lyset. Faktisk kan ren nysnø reflektere så mye som 90% av lyset.
Produserer solceller energi i overskyet vær og regn?
Jepp, det gjør de. Det er faktisk lyset fra solen som genererer energien, ikke solstrålene. Regn er til og med bra - de hjelper deg med å vaske panelene for mer effektiv produksjon.
Kan vi få solceller på hytta?
Det er et par ting du kan sjekke for å se om hyttetaket ditt er egnet for solceller.Det enkleste å sjekke først er el-anlegget ditt, hvor du må være tilkoblet strømnettet og gjerne ha det som kalles tre-fase inn til sikringsskapet. Det andre du bør sjekke er alder på taket. Takstein holder normalt i 30 år, og det samme gjør solcellepaneler. Har du et tak som nærmer seg utløpsdato, kan det være smart å gjøre grep før du installerer solcellepaneler.
Så myten om at solceller ikke egner seg i Norden, stemmer altså ikke. Solcellene vil produsere energi året rundt i ulik grad. Det er veldig enkelt å estimere hvilken effekt solceller på ditt tak kan generere hos Otovo.