Arkiv markedskommentarer
Juli 2024
Markedskommentar for juli
Vi har tilbakelagt juli som er feriemåned for de fleste. Spotprisene startet stabilt, men har svingt en del siste del av måneden.
Godt med nedbør, og lave temperaturer gjennom mye av juli sørget for god strømproduksjon, og la en demper på strømprisene i Sør-Norge. Mot slutten av måneden fikk vi noe tørrere vær, og spesielt for Sørlandet sin del så vi også enkelttimer med større variasjon ved både negative og høye priser. Dette som følge av sterkere kobling mot kontinentet og strømprisene i Tyskland.
Ferieavvikling og lavt strømforbruket kombinert med god produksjon bidro til å holde prisene på et lavt nivå eksempelvis om vi sammenligner med juli i fjor.
Strømpriser
Tabellen under viser gjennomsnittlig strømpris i juli og prosentvis endring fra juni i parentes. Prisene er oppgitt i øre pr. kilowattime inkl. mva. for alle prisområder utenom Nord-Norge:
- Østlandet (NO1): 35,8 (-25%)
- Sørlandet (NO2): 50,8 (-15%)
- Midt - Norge (NO3): 34,0 (+3%)
- Nord - Norge (NO4): 27,3 (+8%)
- Vestlandet (NO5): 39,4 (-19%)
Hva er forventningen fremover?
Vi ser nå i begynnelsen av august et klart skifte for Sørlandet sin del (NO2), da prisene har fått et løft. For måneden sett under ett ventes en gjennomsnittlig strømpris på rundt 75 - 80 øre.
For de øvrige prisområdene holder prisene seg foreløpig lave, og forventningen for august kommer på ca. 55 - 60 øre.
Prisdifferansen mellom Sør- og resten av landet oppstår som følge av kobling sørover mot Danmark og Tyskland der kablene går ut fra Sørlandet. Resten av landet har for øyeblikket god kobling mot Sverige der det for tiden er lave strømpriser.
Slik blir høsten
Ser vi litt lenger fram mot høsten så er forventningen en gradvis økning av strømprisen, men for september og oktober er prisforventningen omtrent den samme som for august. Den prisdifferansen vi har sett mellom Sørlandet og Østlandet / Vestlandet vil reduseres etter hvert som vi kommer lenger inn mot høsten.
Strømprisene på kontinentet påvirkes i tillegg av gassprisene, og en fyllingsgrad på rundt 85%. En fyllingsgrad på rundt 90% i november tilsier god kontroll på strømprisene for kontinentet sin del inn mot høsten.
Mai 2024
Markedskommentar for mai
Mai er tilbakelagt og spotprisene har variert en del gjennom denne måneden. Innledningsvis så vi lave priser for områdene i Sør-Norge, før vi fikk en gradvis økning og høyere priser helt mot slutten.
Høytrykk og temperaturer på 4 – 5 grader over normalen satte fart på snøsmeltingen som igjen la press på produksjonen, og da i neste omgang spotprisene.
Det meste av smeltevannet kan lagres i større magasiner, men en god andel er uregulerbart tilsig ved elvekraft, og må produseres med det samme, slik at det ikke går tapt.
I slike perioder hvor høy produksjon kombineres med lavt forbruk samt en del vind, gir det et stort press på prisene.
Strømpriser
Tabellen under viser gjennomsnittlig strømpris i mai og prosentvis endring fra april i parentes. Prisene er oppgitt i øre pr. kilowattime inkl. mva. for alle prisområder utenom Nord Norge:
- Østlandet (NO1): 46,6 (-38%)
- Sørlandet (NO2): 60,2 (-19%)
- Midt - Norge (NO3): 27,3 (-62%)
- Nord - Norge (NO4): 21,9 (-56%)
- Vestlandet (NO5): 47,4 (-41%)
Hva er forventningen fremover?
For juni venter markedet et løft, og en gjennomsnittlig strømpris på rundt 80 øre for de sørlige prisområdene, mens lenger nord ventes en spotpris i området 45 øre.
Bakgrunnen for denne prisdifferansen er koblingen fra Nord – Norge til Sverige der sistnevnte i stor grad setter prisene.
Gjennom mai har vi også sett kortere perioder med svært lave og negative priser. Dette oppstår som følge av høy produksjon av sol og vind i Danmark, Tyskland, og Nederland, kombinert med lavt strømforbruk.
I disse periodene vil vi da få import inn til Sør - Norge, og når vi da i tillegg har lavt forbruk i vårt hjemmeområde, og en del uregulert vannkraftproduksjon så får vi et stort press og kollaps i prisene.
Med den tette kobling fra Sør - Norge til kontinentet, og lavt forbruk begge steder så vil vi også framover se utslag av slikt prispress eksempelvis i helger.
Slik blir sommeren
Ser vi lenger fram mot perioden juli, august, og september ved 3. kvartal så ventes prisene på Sørlandet (NO2) å stige noe til i området 85 – 90 øre.
For Østlandet (NO1) ventes prisene å ligge noe lavere ved rundt 70 øre. Prisdifferansen her skyldes at overføringsforbindelsene ved kabler til kontinentet går ut fra NO2 og dette området er derfor tettest koblet på Danske og Tyske strømpriser.
Strømprisene på kontinentet påvirkes i tillegg av gassprisene, og der har vi sett et løft på 15 – 20% den siste tiden.
April 2024
Markedskommentar for april
Spotprisene for april måned viste seg å variere en del for de tre sørligste prisområdene (NO1, NO2, og NO5). Gjennomgående mildt vær i første halvdel av måneden resulterte i lavere spotpriser.
Gjennom siste del av måneden falt temperaturene tilbake igjen som følge av høytrykk, og med økt strømforbruk steg spotprisene ganske raskt. 24. april så vi eksempelvis timepriser opp mot 250 øre inkl. mva.
De nordlige prisområdene ved NO3 og NO4 fikk mye av den samme effekten med stigende spotpriser gjennom måneden.
Lavere fyllingsgrad i vannmagasinene nordover, og begrenset produksjon bidro til at spotprisene i disse områdene i stor grad koblet seg på prisnivået i Sør - Norge.
Strømpriser
Tabellen under viser gjennomsnittlig strømpris i april og prosentvis endring fra mars i parentes. Prisene er oppgitt i øre pr. kilowattime inkl. mva. for alle prisområder utenom Nord Norge:
- Østlandet (NO1): 75,2 (-11%)
- Sørlandet (NO2): 74,8 (-12%)
- Midt - Norge (NO3): 72,7 (-5%)
- Nord- Norge (NO4): 49,3 (-11%)
- Vestlandet (NO5): 79,9 (-7%)
Hva er forventningen fremover?
For mai venter markedet en gjennomsnittlig strømpris på rundt 65 øre for de sørlige prisområdene, mens lenger nord ventes en spotpris i området 55 øre.
For Sør – Norge er dette i tråd med tidligere forventninger, men lenger nord er prisforventningen økt nettopp som følge av lave nivåer i vannmagasiner og redusert kjernekraftproduksjon i Sverige og Finland med bakgrunn i vedlikehold.
Slik blir sommeren
For perioden juni, juli og august ventes prisene på Sørlandet (NO2) å stige noe og ligge i området 75 – 80 øre. For Østlandet (NO1) ventes prisene å ligge noe lavere ved 60 – 65 øre. Grunnen til denne differansen er at alle overføringsforbindelsene til kontinentet går ut fra NO2, og dette området er tettest koblet på Danske og Tyske strømpriser.
Det kalde og tørre været gjennom siste del av april / inngangen til mai kombinert med mindre vind gjør at magasinfyllingene reduseres, og vi blir i større grad knyttet til kontinentet. Det positive ved dette er at vi i perioder der det er produksjonsoverskudd av strøm ved vind og sol, så smitter dette også inn hos oss.
Vi ser noen tydelige eksempler på dette i timer med null og negative priser på strømmen. Dette kan selvsagt også slå motsatt vei i timer med underskudd der prisene brått kan få et oppsving i prisene, men risikoen for de høyeste prisene faller i og med at fyringssesongen er avsluttet.
Forbruksavgiften øker 1.april hvert år
Det er avgift på all elektrisk kraft som leveres i Norge. Denne avgiften kalles forbruksavgift eller elavgift. Nettselskapene i Norge har ansvar for å kreve inn forbruksavgiften på vegne av staten. Avgiften reduseres i perioden januar til mars, og øker igjen i perioden april-desember.
Mange opplever dette som en prisøkning på nettleien hvert år, men dette er normal praksis for å redusere avgiften i de kaldeste månedene i året. Du vil derfor se en økning i nettleien på fakturaen din for april som kommer i mai.
Mars 2024
Markedskommentar for mars
Vi er ferdige med mars måned, og halvveis inn i april som forøvrig burde tilsi langt varmere vær enn det vi har sett de siste dagene.
Temperaturene for mars har gjennomgående ligget et stykke over normale nivåer for Sør - Norge.
Til tross for dette har strømforbruket for husholdningskunder på nasjonal basis holdt seg godt, og vi har sett en reduksjon på kun 3% fra februar til mars.
Forklaringen på dette er til en viss grad knyttet til at strømprisene, og da spesielt for Sør – Norge sin del som har holdt seg et godt stykke under det vi har sett ved inngangen til året.
Tabellen som under viser gjennomsnittlig strømpris i mars, og prosentvis endring fra februar i parentes.
Prisene er oppgitt i øre pr. kilowattime inkl. mva. for alle prisområder utenom Nord Norge:
- Østlandet (NO1) 84,6 (+1%)
- Sørlandet (NO2) 84,6 (+2%)
- Midt - Norge (NO3) 76,5 (+22%)
- Nord- Norge (NO4) 55,4 (+34%)
- Vestlandet (NO5) 86,1 (+1%)
Vi har fått en del nedbør gjennom mars måned slik at magasinfyllingen ved vann og snø i sum ligger rundt normale nivåer.
Men ressursene er ulikt fordelt på landsbasis slik at vi i nord - Norge ser et større underskudd sammenlignet med Sør – Norge.
Dette vil påvirke spotprisene framover i nordlige områder.
Hva er forventningene fremover?
Utsiktene for resten av april tilsier en kaldere, og tørrere værtype som vil gi en viss økning i strømforbruket. Når vi i tillegg får redusert vind blir resultatet økt trekk fra magasinene.
I en slik situasjon blir vi i større grad knyttet til kontinentet ved kabelforbindelsene mot Danmark / Tyskland, og i en del timer får vi kontinentale priser også inn i Sør – Norge.
Det positive ved dette er at vi i perioder der det er produksjonsoverskudd av strøm ved vind og sol så smitter dette inn også inn hos oss.
Vi ser noen tydelige eksempler på dette i timer med null og negative priser på strømmen. Dette kan selvsagt også slå motsatt vei i timer med underskudd der prisene brått kan få et oppsving.
Spotprisene ligger for øyeblikket i området 60 øre /kWh inkl. avgifter før Sør Norge sin del. Forventingen framover er at prisene vil ligge i området 60 – 70 øre, men det vil komme enkelte dager og timer med større utslag.
Februar 2024
Markedskommentar for februar
Februar er tilbakelagt, og vi er på god fart inn i mars som er første vårmåned. Første del av februar var preget av lave temperaturer før vi etter hvert fikk mer normalisering av temperatur og nedbør.
Sett i forhold til strømforbruk medførte dette at måneden under ett ga et relativt høyt strømforbruk for de fleste av våre kunder. Strømforbruket i februar 2024 er imidlertid ned 19% sammenlignet med januar 2024 som var en svært kald måned.
Fall i strømprisen
Tabellen som under viser gjennomsnittlig strømpris i februar, og prosentvis endring fra januar i parentes.
Prisene er oppgitt i øre pr. kilowattime inkl. mva. for alle prisområder utenom Nord Norge.
- Østlandet (NO1): 83,8 (-27%)
- Sørlandet (NO2): 83,2 (-23%)
- Midt–Norge (NO3): 62,7 (-22%)
- Nord Norge (NO4): 41,5 (-7%)
- Vestlandet NO5): 84,8 (-25%)
Godt med nedbør de siste ukene har ført til et oppsving ved fyllingsgrad i vannmagasinene for Sør-Norge, og sammen med stigende temperaturer bidratt til fallende strømpriser.
Overgangen til mars var preget av høyere temperaturer enn normalt, og priser rundt 80 øre, men høytrykk og fallende temperaturer nå i fortsettelsen bidrar til fallende fyllingsgrad, og vil gi et løft i spotprisene.
Noe av den Svenske og Finske kjernekraften er for tiden ute for vedlikehold, og dette påvirker også spotprisene.
I tillegg til værforhold som over påvirkes også strømprisene i Norden av prisene på kontinentet. Etter en lengre periode med fallende gasspriser, og da også fallende Tyske strømpriser ser vi nå en viss økning i disse nivåene.
Hva er forventningen fremover?
Spotprisene ligger for øyeblikket i området 90 øre /kWh inkl. avgifter før Sør Norge sin del. Forventingen framover er overgang til mer lavtrykk, og at prisene gradvis vil falle mot 80 øre, men det vil sannsynligvis komme enkelte dager og timer med større utslag.
Januar 2024
Markedskommentar for januar
Vi fikk en værmessig svært brutal start de to første ukene i 2024 der kombinasjonen store snømengder, voldsom kulde, og i tillegg sterk vind i perioder førte til unntakstilstander i Sør – Norge.
Det kalde været medførte at strømforbruket for våre kunder i Sør-Norge i gjennomsnitt økte med 12% denne måneden sammenlignet med desember 2023 som også var en svært kald måned. Gjennomsnittlig temperatur for januar endte hele 3,9 grader under normalen for Sør - Norge, og 3,3 grader under normalen for Sørøst – Norge.
Strømstøtten gir en god beskyttelse mot høye strømpriser, men dekker ikke økning i strømforbruket slik vi ser i januar. Resultatet blir derfor en økt strømregning for de fleste kunder for januar 2024. Les mer om fakturaøkningen her!
Hvordan preget været strømprisen?
Fram til midten av januar var været i Norden preget av svært lave temperaturer som følge av stabilt høytrykk, og kald luft fra nord-øst. Kombinasjonen høytrykk, og økt strømforbruk hos kundene krevde høy vannkraftproduksjon. Resultatet var en solid reduksjon i vannmagasinfyllingene gjennom denne perioden for å sørge for tilstrekkelig strømproduksjon.
I tillegg til høy produksjon i Norge hadde vi en god del import av strøm via kabelforbindelsene til kontinentet, og da i hovedsak fra Danmark og Tyskland i denne perioden.
Som følge av svakt fallende gasspriser, og begrensede strømpriser på kontinentet i samme periode unngikk vi svært høye strømpriser for Norge sin del.
Snittprisen for januar endte på
- 108 øre for Sør - Norge
- 115 øre for Sørøst – Norge
(Priser inkl. mva.)
Spotprisene ligger for øyeblikket i området 125 øre /kWh inkl. avgifter for Sør-Norge sin del. Forventingen framover er høytrykk, og at prisene vil holde seg i dette området videre ut februar, men det kan komme enkelte dager og timer med større utslag.